Tips voor het Koesteren van Je Tattoos, Piercings en Tandsteentjes

Wat je niet mag doen

Gebruik nooit alcohol, zuurstofwater of andere agressieve producten om je piercing te verzorgen.

De eerste 2 weken mag je niet gaan zwemmen, dit wil zeggen ook geen bad nemen.

Haal het juweel er nooit uit als de piercing nog aan het genezen is. Dit kan de wonde beschadigen!

Beweeg je piercing niet, dus niet aankomen.

Als de piercing aan het genezen is mag je geen strakke kledij dragen, dit zorgt voor beweging en druk op je piercing.

Vermijd het slapen op de piercing, probeer je piercing zo weinig mogelijk te irriteren.

Let op als je tijdens de genezing van je piercing make up of haarsprays gebruikt, dit kan zorgen voor ontstekingen. Dek bij het aanbrengen de piercing af met je hand.

Verzorging

Een piercing kan op verschillende manieren verzorgd worden.

De meest voorkomende is met een oplossing van zeezout. Gebruik altijd een oplossing van zeezout van de piercer of een goed merk zoals de spray van Carl & Johan. Laat de korstjes op je piercing vanzelf loskomen, trek ze er niet af, verzorg je de piercing met de zoutoplossing en een steriel gaasje. Doe dit 2 keer per dag Maximaal 14 dagen lang!

Een andere methode om je piercing te verzorgen is met antibacteriële zeep. Een goed voorbeeld is het groene busje van Easy Piercing. Spoel de piercing af onder de douche eens het vuil weg gespoeld is breng je de antibacteriële zeep aan. Zie wel dat je handen eerst gewassen zijn. Spoel de piercing af. Zorg ervoor dat je na het douche de piercings niet afdroogt met een handdoek of washandje, dit zijn meestal bronnen van bacteriën. Deze methode mag je ook 2 keer per dag herhalen, max. 2 weken aanhouden.

Combineer nooit verschillende manieren van verzorging. Hierdoor zal je ook de goede bacteriën doden en de genezing van de piercing hinderen. Gebruik dus steeds maar 1 methode om je piercing te verzorgen.

Nazorg van de Piercing

Jeej! Je hebt een nieuwe piercing!

Voor een goede genezing is het belangrijk de nazorg correct op te volgen. Voor je de piercings gaat verzorgen moet je altijd eerst even je handen wassen!

Het is belangrijk dat je niet aan de piercing komt en er zo weinig mogelijk mee beweegt. Door je piercing vaak aan te raken en ermee te spelen is de kans op ontsteking veel hoger! Het juweel er uit nemen is dus absoluut geen goede beslissing. Indien je twijfels hebt over de maat of dergelijke van het juweel kom je best even langs de shop.

De genezing van een piercing in het gezicht heeft te maken met de plek van de piercing, als deze door kraakbeen zit heeft de genezing meer tijd nodig. De genezingsperiode van de meest voorkomende piercings zijn,

wenkbrauw, neusvleugel en neusbrug: 8 tot 12 weken

septum, oorlel, lip: 4 tot 6 weken

kraakbeen oor: 10 tot 14 weken

Verzorging binnen mond piercing

De piercings die in de mond zitten genezen over het algemeen beter. Dan hebben we het over tong-, lip- en wang-piercings. Voor de verzorging gebruik je best een antibacteriële mondspoeling, zonder alcohol! Easy Piercing, Carl & Johan, VITIS  zijn goede merken voor een mondspoeling.

Spoel je mond gedurende 2 minuten met de antibacteriële mondspoeling na het eten, dit tot max. 6 keer per dag. De mondspoeling moet voor gebruik eerst verdund worden met water. Deze verzorging moet je 1 week toepassen op de piercing.  Piercings die zich in de mond bevinden, gaan meestal zwellen. Dit kan pijnlijk en ongemakkelijk aanvoelen. Hierbij kun je best de pijnstiller Ibuprofen nemen.

Naverzorging van je tattoo met zalf

Jeej! Je hebt een nieuwe tattoo! Nu moet je goed de naverzorging opvolgen voor het mooiste eindresultaat. Het beste gebruik je een echte tattoo zalf zoals de regenerating cream van Carl & Johan. Zelf gebruik ik deze ook steeds en hij geeft voor mij het beste resultaat. Als je van je afspraak naar huis gaat laat je best de folie die er op hangt 2u zitten. De tattoo is nog een open wonde en gevoelig voor bacteriën. Na 2u was je de tattoo lichtjes af met PH neutrale zeep (zeep zonder zeep) spoel deze goed af en doe er de zalf aan. Gebruik niet te veel zalf, er mag geen witte laag over je tattoo zitten. De zalf gebruik je zoals een dagcrème deze trekt meteen in maar zorgt er ook voor dat de tattoo niet meteen droog staat.

Gebruik de zalf 3 tot 4 keer per dag, het mag ook meer als je een droge huid hebt maar zeker niet minder. Doe dit de eerste 4 weken, na 4 weken mag je 1x per dag de tattoo insmeren. Is de zalf op? Dan mag dit met gewone bodylotion. Was de tattoo elke dag of om de 2 dagen met PH neutrale zeep in de eerste 4 weken.

Heb je geen tijd om te smeren op je werk? Dan kun je eventueel bij een arm of been tattoo een mouw gebruiken van een oude T-shirt, wel een propere die net gewassen is. Je smeert de tattoo in met zalf nu iets meer dan anders, je trekt de mouw er over en zo kan deze even verder. Droogt je huid snel uit dan kun je dit eventueel nachts ook toepassen. Gebruik wel een stof die kan ademen, het is heel belangrijk voor de genezing dat de tattoo niet de hele tijd wordt bedekt. Doe de mouw na elk gebruik in de was.

Do’s and don’ts

Deze dingen kun je beter vermijden tijdens de eerste 4 weken genezingsperiode van je tattoo: zwemmen, sauna, stoombad, zonnebank, zware fitness. Draag geen te strakke kleding. Gaan zonnen met je nieuwe tattoo is geen goed idee tijdens de eerste 4 weken. In het eerste jaar is het aan te raden de tattoo in te smeren met factor 50 bij blootstelling aan de zon. Douchen met je nieuwe tattoo mag maar gebruik steeds PH neutrale zeep. In de eerste 2 weken van je tattoo kunnen er korsten op komen en kan deze beginnen te jeuken. Dit is het genezingsproces ga zeker niet krabben of de korsten eraf halen. De zalf helpt tegen de jeuk.

Naverzorging van je tattoo met second skin(doorzichtige plakker)

Jeej! Je hebt een nieuwe tattoo en hebt gekozen voor second skin als naverzorging. De doorzichtige plakker moet er 5 tot 7 dagen opblijven. Met deze plakker moet je geen zalf smeren zolang de plakker er op hangt. Komt de plakker vroeger los en is er een stukje van de tattoo zichtbaar haal de plakker er dan af en begin met zalf smeren, 3x per dag of meer indien nodig (zie naverzorging van je tattoo met zalf).

Hoe de plakker verwijderen? Je verwijderd de plakker het beste onder een lauwe douche met PH neutrale zeep. Trek voorzichtig aan de plakker tot deze er helemaal af is, was de tattoo met de zeep en smeer hem in na de douche met de zalf.

Na de plakker moet je de tattoo nog 3 weken insmeren met de zalf. De plakker zorgt ervoor dat je tattoo geen korstvorming heeft en niet zal gaan jeuken. De moeilijkste periode van de genezing zal voorbij zijn eens de plakker er afgaat.

Het 1ste uur na de behandeling:

In het 1ste en 2de uur na de behandeling mag je niets eten of drinken buiten water. De lijm is nog gevoelig voor andere stoffen waardoor het steentje sneller kan loskomen. Ga NIET met je tong over het steentje direct na de behandeling.

Wil je graag lang geniet van jou nieuwe tandsteentjes? Volg dan zeker de bovenstaande info!

*De tandsteentjes blijven 2 tot 6 maand zitten afhankelijk van eet en drink gewoontes*

De eerste 24u na de behandeling:

In de eerste 24u is het belangrijk om geen harde dingen te eten. Denk aan appels, broodjes, koekjes..  Tijdens deze periode wordt het afgeraden om warme dranken, prik en frisdrank te drinken. Alcohol laat je ook best achterwege in de eerste 24u.

Tanden poetsen mag MAAR ga in de eerste 12u niet over het steentje met je borstel, probeer het te vermijden.

De lijm heeft een uithardingproces van 24u waardoor het belangrijk is deze info op te volgen.

Nog een vraag?

Wil je graag meer info of heb je een vraag?
Aarzel niet om mij te contacteren of vul het contactformulier in.